Saturday, May 12, 2012

orang dah besar dahh

So hi there fellas :D Imma good, happy and in dilemma :(
Last week, I got to know that I am one of the successful applicants for Business Information System course in UTP. Alhamdulillah, Allah Almighty.
well yeah, what is making me trapped into this situation is, I'm waiting for Mara too.

"I want to be a successful accountant and work for big company, earn high income and have a happy life."- My Wish

tak salahkan ber'hasrat', memandangkan kita masih belum dpt meramalkan masa depan kita.
haa yes, I am interested in business studies. tp tak bermaksud aku nak buka business sendiri :/ no hell no.

apa yg buat aku dlm dilemma is, UTP mmg bagus. plus, graduate dlm course BIS nih mmg high in demand in industries. abang aku pun encourage sgt masuk UTP. since he is involving in this kind of business industries, dia byk jumpa graduate UTP yg berkerja all over the world since kerja abang aku pun byk pi overseas. tiap2 bulan beb. tapi satu souvenir haram dia tkbawak balik tiap2 bulan ;p wakaka
Ok might be yg semua tadi nih adalah pros UTP. Cons dia, money beb. mesti costly. IPTS tuh.
Petronas pulak. weh kalau hampa nak tau, serius cantekkkkkkkkkkkk gilaaaaaa kampus dia.
memang selesa gila environment dia, even dok kat hutan :/ tapi damai laa kan kiranya.
Hostel siot, aku rasa 5-star rated dah. tpi yg 5star tuh emm chairman UTP harituh kata utk senior degree jer. hat junior foundation nih dok hostel lain. tapi ok paaaa sebilik 2 org. By any means, aku harap duit turun dari langit. haha bukan kata tak mampu, insyaAllah parents aku mampu. cumanya, kita sebagai anak, kalau boleh ringankan beban depa tuh, usaha laa sikit kan. hoho

Mara ? ok senang kata, Mara akan sponsor aku spanjang studies aku.
for 1 and half years, aku akan ngaji paper CAT or Certified Accountant Technicians and pass 75%.
for the next 3 consecutive years, I'll study ACCA or Association of Certified Chartered Accountant :/ papers at overseas. yeah tu laa pros dia. utk kerjaya masa depan aku, any accountants yg ada certification in ACCA mostly have better chances. apa yg penting experience utk seorang accountant. kalau gain secukup-cukupnya experience, haaa hang nak gaji rm8k-10k sebulan pon tak kesah dah.
yg cons nya, aku kena served as lecturer kat any kolej Mara for 5 years. 5 years ?! mam, aku nak keja akauntan, bukan lecturer :/ klau aku nk jadi akauntan jugak, aku kena bayaq balik semua pinjaman Mara. so kalau tkmau, jadi la lecturer 5 years. then kalau aku nak jadi akauntan pulak, apapun kena start dari bawah balik. so how ? tkkan aku nak membazir masa aku 5 tahun jdi lecturer then stat balik dari bawah kalau nak jadi akauntan ? or aku nak guna duit gaji aku balik utk bayar pinjaman Mara kalau sebolehnya tak perlu bayar pun ? Beb. apakata hampa amik tukaq otak ngan aku, then rasa apa yg aku rasa sekarang.

This is the matter of my future.
oh wait, *solat istikharah ? haa yeah. insyaAllah mmg aku nak buat, tapi apapun aku kena plan dulu.
Kita merancang, Tuhan menentukan ;)

kdg2, aku rasa org lein yg nak buat engineering, medic, tesl or apa apa ja la, tkpayah pun pikiaq susah2 cam aku. Aku bukan apa, I need to find a course that suits me well, and it will help me to involve in any industries successfully. krg menganggur lepas graduate, pastuh kahwin. pastuh jadi housewife ja. oh no oh no saya tk mungkin mahu jadi seperti itu.

*memilih kerja ? hoo hoo jgn sesekali act spt itu masa depan nanti. bersusah2 dahulu, bersenang2 kemudian.

Mara punya keputusan tuh 15hb Mei. UTP registration day 17hb Mei.
so cmnih la. klau kata tkdapat Mara, insyaAllah proceed terus ngan UTP.
klau dpt Mara, insyaAllah aku proceed ngan Mara. kes lecturer 5years tuh ? hmm Allah Maha Mengetahui. klau kata Dia telah menentukan yg terbaik utk aku, aku redha insyaAllah. ;)

so guys, haha nampak gaya keputusan UPU tk effect aku kot.

alhamdulillah sekali lagi, saya dapat course Dip in Accountancy, UiTM Merbok :D
yes yes aku letak Dip. Perakaunan kat 1st choice, so jgn tnya laa asasi pa semua tuh.
Why I chose UTP n Mara rather than Uitm ? mungkin ini suatu persoalan yg mungkin juga anda boleh cari jawapannya sendiri.

Matriks ? syukur, dapat KMPP. Kolej Matrikulasi Pulau Pinang. :D
gua letak 2 kali kottt pilihan utk matriks penang, punya nak dpt matriks penang !
and ... mama tk prefer lgsg matriks. me neither :/


tumpang graduate Unisel ! :D 



p/s: so well, umm doakan aku ;) insyaAllah, for the next post, you'll be knowing more in this smzbloggie.blogspot.com !

Thursday, May 3, 2012

an opening for May, huh

assalam and hi there.
posted on 3rd of May. oh yah, bulan Mei sudah tiba.
In any days of May, in which the other SPM leavers or any related applicants for Matriks, UPU, Mara's or JPA's or any IPTS/sponsorship bodies, this is a 31-day-of-May where you have to choose the right path for you and your future. Let the best option be the blessed one. nothing is more important than parent's blessings for your future.

And whenever dilemma lead the situations, calm yourself, empty your mind and just do like what other people will advise you, solat istikharah.
Sesungguh Allah itu Maha Mengetahui dan kita sebagai hamba-Nya yg lemah, hendaklah kembali kepada-Nya. dan ingatlah, setiap apa yg berlaku, pasti ada hikmahnya.

actually is, I have an empty mind to be shared to this post. certainly, sigh :/
Hey, how about Bersih 3.0 rally ? well yeah, this 'thing' has been criticised, recently.
I nak kata apa ? since benda nih sangat laa sensitive, I'll say nothing.
but just saying, me of course laa dah cukup umur, even though not officially lagi, I think, I have the rights*.
*hak utk bersuara dlm blog sendiri


Mehh. just saying la kan, aku nih seriously, team Matluthfi #JiwaKosong, ok gegeh buat hashtags twitter.
I don't support any party but to be honest, when it comes to politics, I don't like it much.
Politic is a cruel game, indeed. 
nak selami maksudnya yg sebenar tuh, haaah aku tak reti nak olah.
Come on straight to the point laa masturah.

I love peace. just be grateful Malaysians, we are not the Egyptians or Iraq people. we are still live in peace and harmony, I mean, thank God there are no sounds of bombs, nuclear atomic bombs or wars or something bad related to it, just be grateful, wise man. Rally ? things can be settled in many good ways esp. in this peaceful motherland. 

pastinya dalam buku teks sejarah utk beberapa dekad lagi, tercatatlah sejarah rally nanti.
dan se-harapnya aku, yg entah masih panjang umur pada masa itu Wallahualam, berpeluang melihat motherland aku maju dan aman.

ok sepastinya entri kali ini bukan pasai clean semata-mata, T-T
nak telepon baruuuu
tk kisah laa apa pun janji baru.
eh eh, dak. I mean smartphone/android  :D
ingat dk lagi yg 'Love Story' tuhh ? I fell for u again xperia mini pro.
awalnya, tergugat jugak hati. tgok Nokia N9 ngan Sony Xperia U cam best.
tapi, ongkosnya mau tau yaa sihh. so, better laa gua survey mini pro nih.
*gua ingat mau beli before masuk mana2 institusi pendidikan wakaka
tk silap mini pro dlm rm400-500 gak or above. ok la tuee bajet sikit kann.
camera beli dah luls, laptop pun *bakal wakaka haha kidding :|


p/s: Imma a free, young and wild !