Tuesday, May 22, 2012

The Ending Is Just A Beginning

Assalamualaikum and Hi, you there ;D

"A hospital needs doctors, a factory needs engineers but both need accountants."
 - iDontKnowWhoeverCreatedTheseAwesomeWords




Alhamdulillah, Praises be to Him.
I managed to get Mara's Loan and pursue my studies in CAT-ACCA or likely to be known as Certified Accounting Technicians (CAT) and then Association of  Chartered Certified Accountants (ACCA). Or in other words, Accounting la mehh.

So, what CAT, ACCA is and why I tend to choose CAT-ACCA instead of Pure Accounting ?
Kalau nak suruh hampa pi google cari, pasti nya malas. Apatah lagi nak suruh baca emm

ACCA nih sebenarnya qualification tertinggi utk seorang accountant. Ada byk lagi qualifications setinggi ACCA spt MIA, IMA, CA, ICAEW and so on, tapi yg menariknya ACCA memang famous, dan dengan kelayakan nih, kalau aku nak berkerja akauntan bertauliah di luar negara, semestinya diiktiraf di seluruh dunia. Selain tuh, adanya ACCA, seseorang akauntan itu boleh mendapatkan tangga gaji yg lebih baik hehe ya itu menarik gila ;p Dan semestinya, peluang pekerjaan di industri mahupun company2 besar lebih cerah dengan adanya ACCA Qualification.

ACCA is a qualification from UK and that is why it is worldwide-qualified, even tahap ACCA lagi tinggi dari degree biasa pure accounting, aka Master dah la kiranya. Oleh itu, sobs sobs, exams ACCA sangat susah utk LULUS. bukan lulus dgn cemerlang, tapi nak LULUS shj pun, rendah passing rate nya.
CAT pulak hmm boleh kata foundation utk ACCA. CAT cuma tahap diploma, so nak taknak kena pass CAT dulu baru boleh fast track utk ACCA. or else, kalau takmau amik CAT, students boleh buat Matrik/Foundation>Degree in Accounting>ACCA atau Diploma>Degree>ACCA.
Selalu org yg dah graduate Degree, depa amik ACCA sambil bekerja

Ok, ikut program Mara nih, aku akan belajar CAT di KPTM KL utk 1.5 tahun.
And if I passed the CAT exams with flying colours or at least 75%,
ada lah peluang utk aku belajar ACCA di overseas.

Actually program nih under KPTM sendiri. Dah lama dah program nih diperkenalkan tapi tak ramai students Melayu yg apply sebab tak tahu and mungkin juga tak berani ambil risiko ?

Persoalannya, kenapa sesetengah takut untuk mengambil risiko belajar terus CAT-ACCA ?

1. ACCA is the second world toughest exam. #FACT
No doubt. sebabnya ACCA boleh kira tahap Master dah. Dan English yg digunakan adalah pure UK English dan pemeriksa exam semestinya org UK.

2. Kalau gagal ACCA, setidaknya mereka yg tidak complete ACCA masih ada degree utk mintak kerja.
well hmm. tak boleh nak komen byk, cuma aku nak kata, takut fail bukanlah utk dijadikan sebab. sebaliknya, jadikan ia sebagai asam garam kejayaan ! *petikan komen dlm forum Akauntansi dan Sijil Professional

3. Hanya org yg serius utk belajar shj boleh pergi jauh. bukan org yg hnya main2.
U don't say ?


FYI, course CAT-ACCA nih majoriti diceburi* oleh kaum Cina dan sayang sekali kita Melayu nih kurang. Ada sorang graduate ACCA KPTM KL gitau aku, dalam setahun, 100 org graduate dan org Melayu hanya dlm 20 org ja. :O omaiii

"Org grad acca pun xramai, setahun dlm 100 org je di malaysia.. kalo tolak cina, rasanya yg melayu xsmpai 20 org pun.. So mmg sgt2 laku kalo melayu pastu ada acca plak tu.."

*petikan email dr salah seorang graduate acca yg sangat helpful :D

oleh itu, kita mestila semangat 1Malaysia :D

Dannnnn jarang sekali aku nak jumpa blog students yg graduate acca ka apa.
Ni sebabnya byk lg org kita yg kurang pengetahuan tentang ACCA nih.
Well huh Tony Fernandes is a Chartered Certified Accountant. Told ya.

Dah cukup dah la. anyway aku daftar kat KPTM KL pada 21 Jun nih. amaaaa manyak lambat lagi ohh. barang semua dah siap pack hoho, sebab ingat kalau tkdapat mara, chaww pi utp.
tpi alhamdulillah, Allah dah mengatur semuanya utk aku insyaAllah.

Hehe mungkin tak salah kalau aku nak voice out kan tentang hasrat aku masa depan nnti :D
1. Be a successful woman, esp. in the world of Accountancy
2. Be one of the most influential people in the world, and let the world see the power of a Muslim woman to change the world's future. omaii ok nih saja syok2 pikiaq
3. Capable to help the weak. insyaAllah
4. Be a well rounded person. travel the world, see and think outside the box.
5. And above all, menjadi hamba yg bertakwa kepada Nya. sesungguhnya, kejayaan yg seimbang di antara dunia dan akhirat adalah kejayaan yang paling bermakna.


So yeah. Imma day dreamer. Since always, and will always be. but I am not just a daydreamer.


I will make it comes true. The dreams become reality. A daydreamer become a world rescuer. 
As I say I will, then yes. I am. - Masturah Pulon

Until we see again, :D
chiawww
*so whenever people ask me "Hey where r u going to pursue ur studies ?" "Hey, what is CAT or kucing or so whatever it is ?", I'll give u this blog URL fella. 

p/s: haiyy piii esss. NOW GO AND MAKE UR DREAMS COME TRUE :D

24 comments:

SOFIA ALIA said...

waaa..satisfied wf yur explanation. =)i'm serisly interested wf accountancy course.but i'm from sc stream student.but the time i apply for upu, 1 choice saya ambk acc di uitm. i mean diploma. i've no basic in accountancy hence boleh ke apply for foundation in acc. x risky sangat ke? saya plan nk ambik dip.thn degree thn baru acca. but in i'm wasting my time hahahha.can u help me pleasee =)

masturah said...

not that risky pun. even some of my friends (mostly mrsm ex-students) here which were sc stream students did well in exam. I too was a sc stream student but I took Account. Well ya' know, most people recommend to take the diploma/degree then acca sebab you can be exempted a quite number of papers in acca later on. but yeah, it will take a longer period route to acca. you must ask yourself and bare in mind, "Am I prepared enough for this route?" Cat, I tell, is not quite hard *compared to acca but it is not quite easy. if you are determined, I believe you can do it. Some papers in CAT equivalent to A-level, Diploma in Acc. and Business and even the first year of degree (I think this is one of the reasons why I say it is not quite easy to be completed in 1/1.5 years). And Acca could be said to be equivalent to Master. You can't proceed to acca until you pass all the cat papers. If you don't pass acca in a period of 10 years, you get nothing. No professional qualifications, no degree, no diploma. If you are not mentally prepared for this, I recommend you to take a safer route that is dip then acca. dare to take the risks, insyaAllah, if you are determined, everything will just be fine.

and from my past exam's result *and my friends' on CAT, just want to say, you can't play around from the beginning. so far I managed to pass an average which Mara requires everyone to pass that is 75%. but then I still got 2 semesters, 2 final exams left. *need to work harder if I really want to study abroad hee*

I suggest you to get a wider view of this thing so that you can decide anything regarding your future with no doubt.

but hey, I never intend to scare you. cat-acca is good what. esp. from career prospect.
sekian ;D

Jaja Sarah said...

Masturah my brother juz receive the cat offer by kptm.i hav a lot of question to ask.if u dun mind can I have ur personal phone no or email or fb so that I can contact u.this my email address amiza8181@yahoo.com.

masturah said...

jaja sarah: I've sent you an email.

Nadia zaidee said...

Masturah,i just received the cat-acca offer from kptm. i have some question to ask you. Kindly to email me at nadiazaidee14@gmail.com

Ayasu Kumiko said...

Salam . Masturah . Sy ad bbrp soalan nk tya . Ttg cat-acca kat kptm . Buleh email sy ? Mizzayasukumiko94@gmail.com . Tq :)

atenbiela :) said...

salam. saya ada dpt tawaran yg same mcm akak dpt. so i wanna ask u a few question bout diz program. feel free, email me at fatinnabilah95@yahoo.com.my . thank you :)

masturah said...

how about you guys email me at masturahzaini@gmail.com I emailed some of you hampeh sorang tak reply.

naim muhammad said...

haha lawak la kn cik masturah da mngamuk spe suh korg x respond..hehe btw i sdg wat part time acca..mid june ni final..hope bleh pass utk 1st attempt..= )

masturah said...

@naim muhammad yeah this june ! best of luck lah for your first attempt ;D I baru paper ma2 ffa/f3 and fab/f1 for this sem.

Farid Wajdi said...
This comment has been removed by the author.
masturah said...

@faridwajdi tak pass paper ulang balik lah. ulang sampai pass then baru leh sambung acca. same goes to acca. but acca in a period of 10 years.

Farid Wajdi said...

Klau saya ambil diploma akaun uitm..then saya bleh smbng acca kan..tempoh acca sya jdi brapa thun..

masturah said...

@faridwajdi kena tgok lah berapa banyak paper yg exempted. yg tu kena tanya acca malaysia.

Aria Drw said...

Hi. Just dropping by to ask you a little bit about this CAT-ACCA thingy in case you could give me some explanation. If I take CAT-ACCA and plan to proceed with Master afterwards, is it possible that way? Or do I have to work straight away after I'm done with ACCA and it's not possible for me to take Master overseas? Thank you in advance :)

masturah said...

@Aria Drw I am not an experienced ACCA student, (just not yet emm) but I'll try my best to help you. As what I have been told by some of ACCA graduates, in order to get the ACCA title, yeah you must first work with the audit firm for 3 years. but I am not sure if it must be straight away after ACCA studies. There's a lot of UK universities which offer MBA programmes while completing ACCA. I went to UK EduFair and yes they do offer Master so I think it is possible. maybe you can ask directly to ACCA Malaysia, that would be more reliable haha

Nur Atifah said...

Time isi buku panduan kptm kl tu, akak buat x essay yg 300 words pasal diri, kerjaya tu?

Farid Affandi said...

Hi Miss,

Please find the links below:

https://www.facebook.com/groups/graduates2professionals/

https://www.accacareers.com/career_centre/china-hongkong/category/career-centre/careers-clinic/blogs/

Hope this link can asist you.



ridhuan Miswan said...

Salam sye ridhuan dr mrsm taiping. sye de amk CAT ACCA gne result trial kat kptm kl, kalw x lepas CAT exam 75% nnt kne repeat or kne buang. pastu CAT exam ni final exam ke atau average exam all sem?
harap bleh tolong...

masturah said...

@ridhuan Miswan you may repeat utk paper yg failed ja. kalau lulus then tak dapat 75% or any targeted marks you takleh repeat. so it is the matter of getting all papers pass with flying colours or failing it then you boleh repeat nak dpt markah tinggi balik *kalau nak mara sponsor study overseas lah*
cat kat kptm ada 3 sem so every semester you'll be facing final exam lah. bila dah habes semua exam, baru kira average semua, lepas tak 75 tuh.
haha no worries things always get better if you are determined.

Hani Hanisah said...

akak ni apply CAT-ACCA ni under skim diploma cemerlang ke???
and akak ni ex-student mrsm ke??
sebab saya pun apply course ni jugak...tp x de basic akaun pun..

esya e said...

salam masturah..sy nk tanye mcm mana awak apply course nie?sbb sy amat berminat nk apply course yg sama mcm awak..harap sngat2 awak boleh blas..terima kasih :D

masturah said...

@esya e i apply through mara skim pelajar cemerlang 2012. u boleh ja apply under spc programme, under uitm or kptm. takpun boleh ja apply direct kat kolej tu.

Bunga Laven said...

Salam sis kalau lepas spm terus nak amik acca-cat boleh tak . I mean tak payah amik dip semua tu . Is it too risky ?

Post a Comment